07/04/2012

Slovenia pe scurt

Dupa de am vazut seara Miramare si ne-am oprit sa ii admiram gradinile sub ploaie, am facut doi pasi si prin frumosul Trieste, am mers mai departe pentru ca aveam multi kilometri inca de parcurs spre casa si am ajuns in Slovenia. Planul era sa o traversam repede, dar cum intarziasem deja, noaptea ne-a prins printre dealuri si paduri. Drumul trecea departe de localitati(sau localitatile nu erau prea aproape una de cealalta) asa ca pe la orele 2 din noapte ne-am decis sa cautam un loc sa ne oprim. Foarte amabile, slovenele de la benzinarie ne-au spus ca trebuie sa ne intoarcem din drum cativa kilometri, pentru ca pana la capitala nu mai gasim cazare in alta localitate in afara de Postojna. Asa ca am pornit sa cautam un hotel-unde am fost iar placut surprinsi de amabilitatea slovena, chiar si la ora tarzie din noapte la care am ajuns. Desigur, a doua zi dimineata am hotarat ca nu putem pleca fara a vedea cele doua atractii locale: Castelul Predjama si pestera Postojna.
Mai intai am fost la pestera, unde stiam ca exista "dragonul Jami"- un proteu(PROTÉU s. m. 1. animal amfibiu, în apele din regiunile carstice din sud-estul Europei, cu pielea albă și cu branhiile externe care se mențin și la adult).
Nu am intrat sa o vizitam pentru ca majoritatea o vazusera si era oricum foarte aglomerat. Ne-am multumit sa ne uitam de afara si sa facem o plimbare prin imprejurimi.

Am vazut intrarea in pestera:

In apropiere era si un iaz cu pesti, cu podete care il traversau.
Citind apoi despre castelul Predjama am zis ca este prea aproape ca sa nu mergem sa il vedem, asa ca ne-am urcat in masina si dupa un urcus de 11 km am ajuns in satul Predjama si am vazut castelul incastrat in stanca.
Peisajul stancos era completat de un parc amenajat pana la intrarea in castel, de unde se vedea o frumoasa panorama, iar mai jos se putea observa poienita unde se desfasoara turnirul cand are loc vreun festival medieval. Adapostit de masivul de piatra, izolat printr-un pod mobil, castelul era pesemne greu de asediat. A fost construit prin sec XIII si se pare ca cei care au "trecut" pe aici au avut de-a face si cu Matei Corvin.
Se pare ca exista o legenda conform careia aici a locuit cavalerul Erazem, un despot renumit, fiu al guvernatorului din Trieste. El s-a aliat cu Matei Corvin si au pradat orase din Carniola- provincie medievala, acum parte din Slovenia, care erau sub stapanirea Habsburgilor. Ofensati de acestea, cei de la Trieste au trimis o armata sa puna castelul sub asediu, dar Erazem rezista asediului datorita unor pasaje secrete prin pestera pe unde aducea provizii. Totusi, el a fost tradat si ucis de tunuri.
La iesirea din Slovenia, chiar pe cladirea vamii era montata o instalatie cu moristi colorate :), ne-am amuzat si ne-am continuat drumul spre Graz.

1 comment:

Angela said...

J'aime beaucoup les photos! Elles sont splendides!!!

Angela Donava
http://www.lookbooks.fr